Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermektábor 2016.

 

Horgász gyermektábor

                2016.07.04. – 2016.07.15. között egyesületünk  két turnusban horgásztábort szervezett  gyerekek részére. A táborban 5 – 16 éves kor közötti gyermekek vettek részt. Az első turnusban 20 fő, mig a második turnusban 20 fő táborlakó volt. A tábornak az erőmű területén lévő horgászház adott otthont! A foglalkozások minden nap reggel 8 órától kezdődtek és délután 17 órakor fejeződtek be. A gyerekek a délelőtti elméleti foglalkozásokon megismerkedtek horgászegyesületünk múltjával és jelenével, a horgászt – halászat történetével és fejlődésével az őskortól napjainkig. Horgászati alapismeretekre tettek szert az országos horgászrendből, és megismerkedtek egyesületünk horgászrendjével is. Ezután hal ismeret következett.
         Az elméleti foglalkozások után a horgászat alapvető módszereivel és felszereléseivel ismerkedhettek meg a gyerekek. A gyerekek nagy lelkesedéssel vették kezükbe  spiccbotjaikat, és  kezdtek megismerkedni a horgászat legalapvetőbb horgászmódszerével az úszós spiccbotos horgászattal. A  horgászatok során számos szélhajtó küsz, bodorka, vörös szárnyú keszeg, dévér keszeg és kis balin akadt a horgukra. Megtanulták a csalizás rejtelmeit, a kapások felismerését, a horogkiakasztást. Ezután Horváth Béla táborvezető jóvoltából a rakós botos horgászattal ismerkedhettek meg a gyerekek. Számos nagy dévért fáraszthattak ki a módszer segítségével, és a horgászat végén egy amur örvendeztette meg a gyerekeket mely igencsak megdolgoztatta a bot spiccébe fűzött keszeges gumit.
        Ezután a fenekező horgászat technikáinak megismerése  következett. A legérzékenyebb pickker botos horgászat után, a feederezés, klasszikus önetető kosaras fenekezés, boilizás bemutatása következett. A legnagyobb élményt a gyerekek számára a szóró hűtök lábához etetőhajóval behúzott boilis felszerelésre folyamatosan, szinte fél óránként jelentkező 2 -5 kg közötti pontyok, amurok fárasztása jelentette. Folyamatos volt a botok mögött a „sorban állás”. A fárasztások végén a halak merítésével és a kíméletes bánásmóddal ismerkedtek meg a gyerekek. A kifogott halak halbölcsőbe kerültek, a sérülések elkerülése végett. A horog kiakasztása és a seb fertőtlenítése után a halak visszakerültek éltető elemükbe, a vízbe.
        Az elméleti oktatások és a halfogás mellett, a gyerekek megtanultak horgot kötni, alapvető horgászkészségeket összeállítani. Valamint elsajátíthatták a különböző halfajokhoz igazított etetőanyagok elkészítését, összeállítását.
                Külön köszönet a tábor fő támogatójának a tatabányai Fisch Kft.-nek aki a barkácsoláshoz szükséges felszereléseket, valamint az etetőanyagot biztosította a kis táborlakók részére.
 
A gyermektábort záró horgászverseny a rossz időjárás miatt elmaradt.
 
 
Táborvezető: Horváth Béla, Saár Bernadett                     
   Segítők: Prekob Géza, Hamburger István, Schmidt Ferenc, Németh Attila, Pál Béla,
Támogatók:       Tatabányai Jószerencsét HE.
                               Hajnal Kálmán elnök
                               Pataki Csaba a Fisch Kft. tulajdonosa
                              
Köszönet tábort szervezésében részt vevő minden horgásztársnak, a szülőknek akik délutánonként ajándékokkal meglepetésekkel kedveskedtek a gyerekeknek!
A táborról készült fényképek az alábbi linken tekinthetők meg: