Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horgász hiradó 2015/2.

 

HORGÁSZ HÍRADÓ

2015. 2. SZÁM

 

Horgászegyesületünk nevében Tatabányai „Jószerencsét” Környezet – Természetvédő Horgászegyesület, egyértelmű az utalás a környezet – természetvédelemre.

A halakkal való kíméletes bánásmódot, a horgászhelyek egyre tisztább, minőségibb kialakítását a horgászhelyek tisztántartását (parti horgászok is) a parti növényzet kímélését is magába foglalja a nevünkkel történő elkötelezettség. Egyesületünknél a horgászhelyeknél el kell érnünk, hogy a tagság környezetvédelmi helynek tekintse azt. Minden horgásztagunk fokozottan ügyeljen arra, hogy senki semmiféle szemetet, hulladékot ne hagyjon hátra a horgászhelyen. Egyesületünk 2015-ben is aktív részvételt vállal a MOHOSZ        akcióiba., pl.: Április tisztasági hónap !

 

HALŐRZÉS

Jó lenne elérnünk, hogy a teljes tagságunk sajátjának tekintené a telepített halállományt. A társadalmi halőrök (ellenőrök) munkáját a tógazdák, a vezetőség tagjai is segítik.

Egyesületünk megerősítette 2015 évre korábbi jó kapcsolatát a Rendőrséggel. A járőrök gyakran útba fogják ejteni vízterületeinket.  Napi szintű, mindenre kiterjedő ellenőrzés az ellenőrök, a tógazdák, a vezetőség (a Rendőrség bevonásával) kiemelt feladata kell, hogy legyen.

Kérjük, hogy minden horgász tevékenyen vegyen részt halállományunk védelmében. A napi szintű mindenre kiterjedő ellenőrzés felér egy telepítéssel. Vezetőségünk még úgy érzi közös összefogással van még mit tenni azért, hogy kimondhassuk: Tavainkon tisztaság, rend, fegyelem, nyugalom, béke és évről évre növekvő horgászesély a jellemző.

 

A horgászengedéllyel a horgász nem a halat veszi meg, hanem azt, hogy rendezett körülmények között elülhet horgászni. A horgász szíve-joga, hogy mennyiségi korlátozások betartásával mit csinál a hallal, visszaereszti vagy elviszi.

Egyesületünk az intenzív haltelepítésre (tagsági vélemények figyelembe vételévek) történő átállással (február vége, március első hetében 2015. február 28-án Farkastavi lehalászással erőműi haltelepítést végez.

Március hónapban külső halnevelésből a Farkas tavakba halnevelés céljából  illetve az erőműi tóba is vásárolunk még halat.

 

Egyesületünk négy darab csónakot vásárol az év folyamán. A csónakok az ellenőrzést, közösségi célokat (bólyatelepítés, levegőztető telepítést stb.) szolgálják A közösségi célú csónak igénylést a vezetőségnél és a tógazdáknál kell benyújtani.

 

Februárban a katasztrófavédelem segítségét igénybevéve „fakitermelés” folyik tulajdonosi engedéllyel. A veszélyes sérült fák  kivágásával kurtításával szüntetjük meg a bejelentett, feltárt vészhelyzeteket. Tulajdonosi engedéllyel elkezdődhetnek az 1. sz. horgászstégig az új parti horgászhelyek (trepni) kialakítások. Szintén tulajdonosi engedéllyel elkezdődik a peca vendégház (bojlisház) magaspart felőli bejáratkészítése.

 

Vezetőségünk rendkívül fontosnak tartja a gyermekek az utánpótlás nevelését. A peca vendégháznál két turnusban egész napos (ott alvós) tábort tervezünk 5-15 éves korosztály számára.

Részvételi díj 15.000 forint.

Időpontok: július 5-10-ig illetve 13-20-ig.                        

A részvételi díj napi négyszeri étkezést (reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora) és horgász kellékek – tanfolyamdíjat is tartalmazza.