Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horgász hiradó 2015/3.

 

HORGÁSZ HÍRADÓ

 

2015. 3. szám

 

 

A 2015. évi áprilisi tisztasági hónap értékelése még nem történt meg, mert a katasztrófavédelem (tűzoltók) fakúrtító-veszélyhelyzetet megszüntető munkája, melyet egyesületünk vezetőségének felkérésére végeznek, még napjainkban is folyamatos. Eddig a tűzoltók daruval mintegy 40 alkalommal végeztek teljesen ingyen „veszélyhelyzet megszüntetést”. A vezetőség kéri a tagság lehetőség szerinti segítségét az ágak a rönkök eltüntetéséhez.

 

Tavaszi haltelepítések: a Farkas 2-es tóba 4 ezer darab egy nyaras feketesügér ivadék (4 dkg-os) került betelepítésre. A 2-es tó 2015-ben nem lesz lehalászva.

A Farkas 3-as tóba 24 db 1,5 kg-os harcsa került betelepítésre. Eleségnek 15 mázsa kárászt sikerült betelepítenünk a Farkas 3-as tóba.

 

A sikeres őszi ragadozóhal telepítés miatt, május 1-től június 15-ig a környei befolyóra a vezetőség májusi értekezletén ragadozóhalakra horgászati tilalmat rendelt el. Ebben az időszakban a folyón csak spiccbottal keszeget és csalihalat lehet horgászni.

 

A harcsa horgászati tilalmi idejére (május 1-től június 15-ig) az erőműi tavon stupek használata TILOS ! A stupekon egész évben TILOS 2 db 3-as horog használata. A klasszikus stupekszerelés 1 darab egyes és 1 darab 3-as horog használata, vagy 2 darab egyes horog használata engedélyezett a májusi horgászrend módosítás miatt.

 

A halászati törvény, illetve végrehajtási rendelete alkalmazása miatt MOHOSZ engedély nélkül is lehet napijeggyel (turista jeggyel) horgászni MOHOSZ engedéllyel rendelkező stéges vagy parti horgász mellett, felügyeletével. A lehetőség a vezetőség májusi horgászrend módosítása miatt lehetséges.

 

Április – május hónapban 400 tonna (400.000 kg) kő felhasználásával útjavítási, új útvonalkialakítási munkálatok történtek, mely munkálatok folytatása júniustól folyamatosan várható.

 

Május havi vezetőségi ülésünkön a Fegyelmi Szabályzatunk is kiegészült egy ponttal. A vezetőség méltányossági alapon egy alkalommal időarányos ismételt tagdíjfizetési lehetőséget biztosít a fegyelmi vétséget elkövető tagtársunknak.

 

Az etetőhajó díj ellenében történő aktív használatával gyakran merül fel igény hajó mentésre. Az egyesületi célra telepített csónakok:

            24 – 25 stég között     Zsombók Károly  mobil: 06-70/772-6181

            104 –106 stég között  Horváth Béla    mobil: 06-20/330-1140

164–165 stég között   Prekob Géza      mobil: 06-20/966-2811       

horgásztársaknál vehető igénybe.

A mentési díj alkalmanként 500.- Ft

 

2016-ban a vezetőség 5 évre választott mandátuma lejár, ezért 2015 évi közgyűlésünkön új horgászrend, aktualizált alapszabály és fegyelmi szabályzat kerül megvitatásra, illetve kiosztásra.

 

Az ellenőrzések szigorításával, gyakoribbá tételével megnőtt a fegyelmi vétség kiszabását igénylő szabálytalanságok száma. Néhány szabálytalanság „okulás” szerinti felsorolása:

            Engedély nélküli – más engedélyével történő horgászat,

            Halak eltevése – beírás nélkül,

            Szabálytalan – trükkös fogási napló vezetés, stb

Kérjük, a horgásztársakat, hogy ismerjék meg a „szabályos” horgászat feltételeit és tudatosan alkalmazzák a horgászrendet a 2015. évi horgászrend módosításokat, hogy ellenőreink ne okozzanak Önöknek kellemetlenséget.

Kérjük a Horgászrend következetes betartását!

 

2014. évi egyesületi átlagfogások ismertetése (Erőműi tó):

Átlagfogás fő/ kg: 42 kg/fő/ év.

Átlagfogás Erőműi tó fő/darab: 13 db/fő/év

Kifogott nemeshalak átlagsúlya: 2,86 kg/darab

Kifogott egyéb halak átlagfogása: 4,66 kg/fő/év.

Ellenőrzések száma/év : 1234 db, 346 alkalommal kevesebb mint 2013-ban.

 

2015 évben javult a fogási naplók határidőre történő leadása. Nagyságrendekkel kevesebb volt az olyan horgász, aki nem adott le fogási naplót. A Halászati Törvény a fogási napló időre történő leadására szigorú követelményrendszert állított fel, melyet Egyesületünk is kénytelen alkalmazni. A fogási naplók időbeni leadása és a naplóbeli tartalmak központi nyilvántartásba kerülnek.

Már egy napos késedelmes leadás is 4000 Ft plusz díjba (büntetésbe)  kerül a horgásznak. A vezetőség most felhívja a tisztelt horgásztársak figyelmét, hogy a fogási naplók helyes kitöltésével és időbeni leadásával járuljanak hozzá, hogy a SZÁK program követelmény rendszerének eleget tudjunk tenni.

 

Tatabánya, 2015. május 22.              

                             Jó szerencsét!                        

                                                                    Vezetőség!